Főiskolai Hallgatói Önkormányzat

Mi a HÖK?
A Hallgatói Önkormányzat az intézmény összes beiratkozott hallgatója függetlenül attól, hogy tanulmányait milyen oktatási formában végzi. A hallgatók által demokratikusan megválasztott elnökség hivatott ellátni azokat a feladatokat és megvalósítani azokat a célokat, melyeket SzMSz-ben rögzített. Más szemszögből pedig a HÖK olyan érdekvédelmi szervezett, mely egyetértési jogot gyakorol a hallgatókat közvetlenül érintő bármely kérdésben. Az Eszterházy Károly Főiskola Főiskolai Hallgatói Önkormányzata (továbbiakban: FHÖK) a Főiskola hallgatóinak önálló önkormányzati szervezete
Az FHÖK célja, feladata:
A hallgatókat érintő valamennyi kérdésben ellátja a Főiskola hallgatóinak érdekképviseletét és érdekvédelmét a Főiskolai Tanácsban és különböző bizottságokban.
Megalkotja saját működési és szervezeti szabályzatát, azt jóváhagyásra bemutatja a Főiskolai Tanácsnak.
Segíti a hallgatók Főiskolával kapcsolatos tanulmányi és szociális ügyeinek megoldását.
Segíti a hallgatók Főiskolához kötődő egyéb tevékenységének szervezését, támogatja a hallgatók szakmai, kulturális, sport és egyéb közösségi tevékenységét.
Együttműködik hazai és nemzetközi hallgatói szervezetekkel.
Folyamatosan tájékoztatja a Főiskolai hallgatókat a FHÖK tevékenységéről, a felsőoktatás és a Főiskola életével kapcsolatos kérdésekről, pályázatokról, ösztöndíj- és álláslehetőségekről.
Feladatát az intézményi, városi, megyei és országos szintű döntés-előkészítő és döntéshozó testületekben látja el.
Az egyes alpontokban felsorolt jogait és kötelezettségeit demokratikusan választott képviselők útján gyakorolja.

A HÖK felépítése, bizottságok, intézményi és kari tanácsok
Intézményünkben az FHÖK Elnöksége jelenleg 7 fős (FHÖK elnök, 2 elnökhelyettes, titkár és a kari HÖK-elnökök). Itt a főiskola egészét érintő kérdésekkel foglalkozunk, tervezzük meg a következő félévi rendezvényeket, programokat, illetve az intézményi érdekképviselet is itt jelenik meg.
Ezen túlmenően minden karon működik hallgatói önkormányzat (5-5 fővel), akik sokkal közvetlenebbül találkoznak a hallgatókkal (már csak a hallgatók alacsonyabb száma miatt is).
Az FHÖK állandó bizottságai a Kollégiumi Képviselőtestület (ez dönt a kollégiumi felvételekről, fegyelmi ügyekről, fejlesztésekről), a Diákjóléti Bizottság (szociális és lakhatási támogatás bírálata).
Minden kollégiumnak van saját kollégiumi bizottsága, akik szervezik és segítik a kollégista hallgatók életét (beköltözés, rendezvények, stb.).
Az intézményi és kari tanácsok hallgatói tagjai közvetlenül tudnak hatással lenni a főiskola és a kar legfontosabb döntéseire, így fontos érdekérvényesítő és -képviseleti szerepük van.
Választások:
A HÖK-tisztségviselők közül a Kari HÖK-tagokat a hallgatók közvetlenül választják meg (fontos, hogy minden hallgató választ és válaszható, a jelöléshez 50 darab aláírás szükséges a karra beiratkozott hallgatóktól) 2 évre. A választás érvényességéhez a hallgatók legalább egynegyedének a szavazata szükséges. A megválasztott 5 hallgató maga közül jelöli ki az elnököt, aki ezzel az FHÖK elnökségébe és a Kari Tanácsba is bekerül.
Az FHÖK elnökét a Hallgatói Választmány (HV: FHÖK választott tagjai, Kari HÖK tisztségviselők, intézményi és kari tanácsok választott tagjai) választja meg 2 évre. A jelöléshez 100 db aláírásra szükséges. A megválasztott elnök maga jelöli ki 3 közvetlen munkatársát, melyet a HV jóvá hagy.
Az intézményi és kari tanácsok választott hallgató tagjait szintén a HV választja, a jelölésekhez egyaránt 50-50 aláírást kell összegyűjteni.
A kollégiumi bizottságokat a kollégiumba felvett hallgatók választják meg, maguk közül, egy évre.

Fő rendezvények

Gólyatábor: mint minden főiskolán vagy egyetemen, nálunk is ugyanazt a célt szolgálja. Az újonnan felvett hallgatók ismerjék meg egymást, szokjanak össze, mielőtt még elkezdődne a tanév, hogy amikor eltelik az első hét, ne érezzék magukat annyira egyedül a főiskola falai között, hanem mindig legyen egy ismerős arc, aki elmegy mellettük a folyosón, vagy beül velük egy órára. Szerencsére nagyon sok gólya él is ezzel a lehetőséggel, és nagyon szívesen ellátogat a Gólyatáborba. Ami mindig van, az a rengeteg buli és pörgés! Minden este jobbnál jobb Dj szórakoztatja a hallgatókat, és közben táncparkett felszedés megy hajnalig. Persze a gólyák ehhez még (ilyenkor) nincsenek annyira hozzászokva, ezért néha alul maradnak. Eközben a Rókák győzedelmesen várják ki a hajnalt, amikor is beindul az ébresztés és a Gólyatábor közkedvelt rádiója! Egész nap működik tanácsadás (a leendő fősulis problémákkal, Neptun, tantárgyfelvétel, stb. kapcsolatban), sportos programok, ötlet játékok, különböző vetélkedők, evés-ivás, bulizás és persze a Gólyatábor fénypontja: a Gólyaavatás!!!
Amelyik gólya bevállalja ezt a kellemes, szűk egy hetet Tiszafüreden, az azt hiszem csupa szép élménnyel és rengeteg mesélnivalóval tér haza és kezdi meg főiskolás tanulmányait.
Gólyabál: a Gólyabál szintén hagyományos, évről-évre megrendezésre kerülő programunk. Alapjában véve, bár a szó szerinti báli hangulat jellemző rá, s öltözékükben ezt a vendégek is így érzik, mindez nem zárja ki a lehető legszínesebb programkínálatot. A bál általában mindig ősszel kerül megrendezésre, és talán ez az a program, ami a Gólyatábor után újra össze tudja hozni a friss Gólyákat, hiszen a rendezvény főleg nekik szól.
Egri Főiskolás Napok (eFeN): elmondható, hogy az eFeN a Főiskolai Hallgatói Önkormányzat legnagyobb, és egyben legszélesebb tömegeket megmozgató programja. 2000 óta évről-évre, hagyományosan tavasszal a Líceum udvarán rendeztük meg az Udvarbált, mely 2004 óta bővült ki főiskolás napokká. Az évek során több neves előadóművész fogadta el meghívásunkat és szórakoztatta főiskolánk hallgatóit: Búza Sándor, Vujitity Trutko, Fábry Sándor, de bulizhattunk már a Quimbivel, Heaven Street Sevennel, Bon-Bonnal, Zanzibárral, az Emil Rulezzel vagy az elmúlt években a Republic-kal, Kispál és a Borzzal vagy a Hoolgians-szel.  Mindezek mellett természetesen további programokat is kínálunk. Aki úgy érezte, hogy énekes hajlamokkal volt megáldva az kipróbálhatta milyen is az, amikor nagy tömeg előtt, forró hangulatban előad egy zeneszámot, de rajz-vizuális kommunikáció szakos hallgatóink performance előadását is láthattuk. A kézműves műhelyben mindenki találhatott kedvére való elfoglaltságot, amikor pedig már besötétedett, akkor élvezhettük egy helyi csapat "Tüzes játékát". És aki, kicsit pörgősebb zenére vágyott, az hajnalig rophatta a Dj sátorban!  Egy biztos, a hangulat mindig kiváló volt!
Hallgatói Klub: népszerűbb nevén a HK (ejtsd: háká) 2004. márciusában nyitotta meg kapuit, ahol azota a szorgalmi és vizsgaidőszak minden hetében különböző kulturális és szórakoztató rendezvénynek ad helyt. Az elmúlt bő egy év alatt koncertek, filmvetítések, foci- és Forma-1 közvetítések, kézműves-műhelyek, táncházak, előadások és természetesen fergeteges bulik helyszíne volt a 'C' épületben található klub.
Eszterházy Károly-bérlet: a Gárdonyi Géza Színház, az EKF Kulturális Programigazgatója és a HÖK összefogása, hogy hallgatóink kedvező áron nézhessék meg az aktuális évad legjobb előadásait.
EGAL CULT CLUB: eddigi legrégebbi kapcsolatunk az Egal Cult Clubbal van, ahol havi rendszerességgel rendezünk HÖK-bulikat. Az elmúlt években színpadra lépett már a Ladánybene 27, a Zanzibár, az Anima Sound System, a Belga, a Heaven Street Seven, Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor latin zenéje, a Másfél, stb. A partinak pedig a koncertek után sincs vége, hiszen mindig folytatódik a táncmulatsággal - jobbnál-jobb zenékkel - az este! Közben, aki egy kis nyugalomra vágyik, ellátogathat a Café-ba, ahol szintén hajnalig szól, a kissé nyugisabb zene. Ezeken a bulikon mindig teltház van, másnap pedig nagy örömmel próbálja meg összeszedni ki-ki az előző esti HÖK-buli sztoriját.

Pályázatok

Az FHÖK a következő témákban várja pályázataitokat:
Tanulmányi utak, versenyek (max. 20.000 Ft)
Kulturális rendezvények (a rendezvény költségeinek max. 60%-a)
Legalább kari szintű szórakoztató rendezvények (max. 20.000 Ft)
Pályázók köre: a főiskolán érvényes hallgatói jogviszonnyal rendelkező hallgatók, hallgatói csoportok.
Pályázati célcsoport: a főiskola hallgatói
Pályázathoz csatolni kell:
Kitöltött pályázati űrlapot, amely letölthető (www.ektf.hu/hok), illetve kérhető személyesen bármely HÖK irodában.
Részletes költségvetést.

  1. Kézzel készített dokumentumokat nem áll módunkban elfogadni. Pályázni a Főiskolai Hallgatói Önkormányzathoz kell, legalább 10 munkanappal a megvalósulást megelőzően. A pályázatok elbírálása a benyújtástól számított 10 munkanapon belül megtörténik, melyről a pályázó értesítést kap.

Szolgáltatások

Albérlet-szolgáltatás: 2004-ben indult, keresőfunkcióval ellátott albérlet-adatbázis, melyben mindenki megtalálhatja a számára ideális szállást.
Szálláshely-közvetítés: főleg kiegészítő képzésben (levelező, esti, táv) résztvevők számára nyújt segítséget, hogy több panzióval is kapcsolatban állunk, ahol kedvezményes szálláslehetőséget kínálnak 1-2 éjszakára.
Hallgatói kalendárium: ez az a kiadvány, amit a kezedben tartasz, mely reméljük hasznos társad lesz a hétköznapok során.
Hallgatói munka szervezése: a tanév során folyamatosan van lehetőség munkát végezni a Főiskolánkon, melyekre a Hallgatói Önkormányzat is szokott munkaerőt szervezni.
Letölthető dokumentumok: minden olyan formanyomtatványt elérsz honlapunkon, melyekre főiskolás éveid során szükséged lehet.

Elérhetőségek

Főiskolai Hallgatói Önkormányzat
(* 3300 Eger, Leányka u. 4. : hok@ektf.hu '/6 36/520-419, 36/520-400/4199 mellék)

 

Országh Ákos - elnök
orszagh.akos@hok.ektf.hu

Vécsei Zoltán - kollégiumi és általános elnökhelyettes
vecsei.zoltan@hok.ektf.hu

Bozsik Nikolett - titkár
bozsik.nikolett@hok.ektf.hu

Csiszár János Péter - kulturális elnökhelyettes
csiszar.peter@hok.ektf.hu

Sass Dániel - tanulmányi elnökhelyettes
sass.daniel@hok.ektf.hu

Nagy Gábor - gazdasági elnökhelyettes
nagy.gabor@hok.ektf.hu

 

Bölcsészettudományi Kar Hallgatói Képviselete
(* 3300 Eger, Egészségház u. 4. : btk@hok.ektf.hu ' 36/520-400/3035 mellék)

Armancsik Róbert - elnök
armancsik.robert@hok.ektf.hu

Görömbei Réka - kari hallgatói képviselő
gorombei.reka@hok.ektf.hu

Bölkény Gábor - kari hallgatói képviselő
bolkeny.gabor@hok.ektf.hu

 

Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Hallgatói Képviselete
(* 3300 Eger, Egészségház u. 4. : gtk@hok.ektf.hu ' 36/520-400/3066 mellék)

Szűcs Zsuzsanna - elnök
szucs.zsuzsanna@hok.ektf.hu

Nádasdi Anikó - kari hallgatói képviselő
nadasdi.aniko@hok.ektf.hu

Falticska Gergely - kari hallgatói képviselő
falticska.gergely@hok.ektf.hu

 

Tanárképzési és Tudásmenedzsment Kar Hallgatói Képviselete
(* 3300 Eger, Egészségház u. 4. : tatk@hok.ektf.hu ' 36/520-400/3066 mellék)

Lakatos János Péter - elnök
jano@hok.ektf.hu

Cseh Szilvia - kari hallgatói képviselő
cseh.szilvia@hok.ektf.hu

Dobai Zoltán - kari hallgatói képviselő
dobai.zoltan@hok.ektf.hu

 

Természettudományi Kar Hallgatói Képviselete
(* 3300 Eger, Leányka u. 4. : ttk@hok.ektf.hu ' 36/520-400/4241 mellék)

Sinka János - elnök
sinka.janos@hok.ektf.hu

Benda Georgina - kari hallgatói képviselő
benda.georgina@hok.ektf.hu

Kisházi Kata - kari hallgatói képviselő
kishazi.kata@hok.ektf.hu

 

Szabályzatok

A Benneteket érintő legfontosabb szabályzatok egyaránt megtalálhatóak a Főiskola (www.ektf.hu) és az FHÖK (www.ektf.hu/hok) honlapján is.

Tanulmányi- és vizsgaszabályzat

Kollégiumi SzMSz

Hallgatói Jogorvoslati Szabályzat

Hallgatói Fegyelmi és Kártérítési Szabályzat

A diákhitelről

A hallgatói hitelrendszer célja, hogy minden fiatal számára esélyt teremtsen a felsőoktatásban való részvételre.

A hallgatói hitel igénybevételének feltételei: hallgatói hitelre az a magyar állampolgár jogosult, aki

felsőfokú szakképzésben, valamint főiskolai vagy egyetemi szintű alapképzésben vesz részt (államilag finanszírozott, illetőleg költségtérítéses) beiratkozott hallgatóként,
a hallgatói hitel igénylésének időpontjában a 35. életévét még nem töltötte be,
hallgatói jogviszonya nem szünetel.
A hallgatói hitelt tanulmányi félévenként 5 hónapra vonatkozóan, egyetemi és főiskolai alapképzés esetén legfeljebb a beiratkozás szerinti szak képesítési követelményében meghatározott képzési időtartamra lehet felvenni. Egy hallgató kizárólag egy érvényes kölcsönszerződéssel rendelkezhet. Amennyiben a hallgató több felsőoktatási intézményben, illetőleg karon vagy szakon több képzésben vesz részt, a jogosultsági időt a magasabb képzési szintű, illetve a hosszabb képzési idejű szak képesítési követelményében meghatározott képzési időtartam szerint állapítják meg.
A hallgatóknak nyújtott hitel változó kamatozású. A kamatszámítás kezdő napja a hallgatói hitel folyósításának első napja. Az aktuális kamatmértéket a Diákhitel Központ Rt. minden tanulmányi félév kezdetét megelőzően 30 nappal két országos napilapban és az Oktatási Közlönyben, valamint hirdetményként a felsőoktatási intézményben közzétenni.
A hitelfelvevő a hallgatói hitel felvételéről a Diákhitel Központ Rt.-vel határozatlan időre szóló kölcsönszerződésben állapodik meg. A hitelfelvevő a kölcsönszerződésben szereplő személyi adataiban bekövetkezett minden változást a Diákhitel Központ Rt.-nek köteles a változást követő 14 napon belül bejelenteni.

A hallgatói hitel igénylése

A hallgató a hitel igényét annál a felsőoktatási intézménynél kezdeményezheti, mellyel hallgatói jogviszonya fennáll. A hitelfelvevő a tanulmányi félév során a tárgyév december 15-ig, illetőleg a tárgyév május 15-ig kezdeményezheti a hitel felvételét a hiteligényléshez szükséges dokumentumok kitöltésével, melyhez a Magyar Posta hivatalaiban, illetőleg egyéb, közleményben megjelölt helyeken lehet hozzájutni. A hitelfelvevő az aktuális kamatmérték ismeretében szeptember 31-ig, illetőleg február 28-ig dönthet az igényelt hitelösszeg mértékének megváltoztatásáról. Amennyiben ezzel a lehetőséggel nem él, a Diákhitel Központ Rt. változatlan feltételekkel folyósítja részére a hallgatói hitelt, ha a folyósítás egyéb feltételei fennállnak.

A hallgatói hitel folyósítása

A hallgatói hitelt a folyósítás időszakában tárgyhó 15-ig a Diákhitel Központ Rt. a hitelfelvevő rendelkezésére bocsátja. A hallgatói jogviszony szüneteltetésének időtartama alatt a Diákhitel Központ Rt. a hallgatói hitelt nem folyósítja.

A hallgatói hitel törlesztése

A törlesztési kötelezettség kezdete a hallgatói jogviszony megszűnése, legkésőbb azonban a hitelfelvételi jogosultság megszűnése. A kölcsönszerződés szerint a havi hiteltörlesztés összegét a Diákhitel Központ Rt. állapítja meg.

Egyéb hallgatói szervezetek az EKF-en

A Főiskolai Hallgatói Egyesület

Az EKF Főiskolai Hallgatói Egyesület 2003-ban alapított társadalmi szervezet, melynek elsődleges célja a Főiskolánkon tanuló hallgatók segítése pályázatok, szolgáltatások és rendezvények támogatása által. Ennek egyik kézzel fogható eredményét tartod a kezedben is, hiszen a Hallgatói Kalendáriumot is az egyesület adja ki. A rendezvények sorából kiemelkedik a 2005. évi EFOTT-on megvalósított "Fogyatékossággal élők részvétele az EFOTT-on" mellyel több országos szakmai és civil szervezet elismerését kivívtuk magunknak. Mindezek mellett az egyesület vezeti a Főiskola gyűjtőszámláját is, amelyen keresztül tudod intézni a NEPTUN-os pénzügyeidet.

A Kepes György Szakkollégium

A Kepes György Szakkollégium főiskolánk szakjukon kiemelkedő, tehetséges hallgatóiból tevődik össze, akik jó tanulmányi eredményeik mellett a tudományos, kulturális, valamint művészeti életben is aktív szerepet vállalnak.

Kollégiumunk az Almagyardombi Kollégium 4. emeletén működik. A folyosón 34 férőhely van, ebből a 2004/2005-ös tanévtől kezdve minden félévben Erasmusos diákok számára is tartunk fenn helyeket a Nemzetközi Kapcsolatok Osztályával történő előzetes egyeztetés függvényében. Eddig a négy félév alatt 22 külföldi diák lakott nálunk
Saját önkormányzattal és Alapszabályzattal rendelkezünk, munkánkat egy szakmai felelős Lőrinczné dr. Thiel Katalin és egy bentlakó mentortanár segíti.
A hallgatók felvételi eljárás útján kerülhetnek be hozzánk, az előzetesen leadott
szakmai/ tudományos tervek és egy felvételi elbeszélgetést követően. Alapkövetelmény még a legalább két féléven át jó (3, 51) tanulmányi átlag.

Kepes György nevét 2003-ban vettük fel, mivel az ismert és elismert egri kötődésű művész munkássága éppoly sokszínű volt, mint amit kollégistáink kívánnak képviselni a különböző tudományterületeken.
A szakkollégisták anyagi támogatást kapnak kutatásaik és programjaik megvalósításához, valamint lehetőségük nyílik a bentlakó cserediákok jelenlétéből adódóan a mindennapi idegen nyelv gyakorlására.
Országos pályázatokon, illetve főiskolánk egyéb szervezetitől (HÖK, Kulturális Programigazgatóság, FSKMB, DTI.) nyert támogatásokból, valamint a hallgatói normatíva egy részéből fedezzük működési költségeinket és szakkollégistáink munkáját is, akik országos versenyeken képviselik főiskolánkat (legyen az TDK, vagy képzőművészeti tárlat), kurzusokat szerveznek, tudományos és kulturális rendezvényeket bonyolítanak le.

Figyeld a hirdetéseinket! Várunk szeretettel a programjainkon!

Diáktanácsadó és Programszervező Iroda

Irodánk megalakulásakor célul tűzte ki, hogy az EKF hallgatóit érintő tanulmányi, gazdasági, kulturális, szociális és szabadidős információkat minden hallgató számára elérhetővé teszi. Ezáltal kívánjuk elősegíteni, hogy a hallgatók megfelelő tájékozottsággal rendelkezzenek lehetőségeikről, amely megkönnyíti eligazodásukat, illetve hatékony közreműködésüket a főiskola életében. Továbbá elősegíti a város kulturális, oktatási, sport- szabadidős és ifjúsági intézményeivel, rendezvényeivel való kölcsönösen előnyös együttműködést. A Diáktanácsadó Iroda 25 fővel - főleg szociálpedagógia szakos hallgatók - kezdte meg működését, akik a mai napig is társadalmi munkában végzik tevékenységüket. Létrehoztunk egy információs adatbázist a fent leírt céloknak megfelelően.
Irodánk 4 fő blokkból áll, amelyek igyekeznek a felmerült hallgatói igényeket minél szélesebb körben kielégíteni: tanulmányi és egyéb információk; karrier-tanácsadó; Kortárs-Kapocs; Party Service.
Programjaink: Hallgatói sport; FilmesTEa; Videoklub; Játszótér; Álláskeresést és elhelyezkedést elősegítő speciálkollégium